Refurbished telefoons, het goedkopere alternatief

Refurbished iPhoneDe aanschaf van een nieuwe smartphone is vaak een grote uitgave. Maar het kan goedkoper, door in plaats van een nieuwe telefoon een refurbished telefoon aan te schaffen. Dit zijn gebruikte telefoons die worden opgeknapt en opnieuw worden verkocht. Een telefoon abonnement met hetzelfde refurbished toestel is altijd goedkoper dan een abonnement met een nieuw toestel.

Wat zijn refurbished smartphones?

Refurbished is een Engelse term, vertaald in Nederlands betekend het letterlijk gereviseerd. De telefoons worden door een externe partij technisch en cosmetisch gecontroleerd en opgeknapt. Defecte en beschadigde onderdelen worden vervangen en de laatste software updates worden toegepast. De externe partij die de telefoons levert verschilt tussen providers. Zo heeft Simpel een contract met Leapp, en Tele2 met Forza-refurbished.

Het verschil tussen een tweedehands en een refurbished telefoon

Het grote verschil tussen een tweedehands en een refurbished telefoons is de technische en cosmetische controle. Bij een tweedehands telefoon worden deze controles niet uitgevoerd en is er geen inzicht in de staat van individuele onderdelen van de telefoon. Hierdoor kunnen eventuele mankementen van het toestel pas later aan het licht komen. Refurbished telefoons worden tevens standaard geleverd met 2 jaar fabrieksgarantie. En een tweedehandse telefoons in veel gevallen niet. Hierdoor ben je er zeker van dat de telefoon nog minimaal 2 jaar gebruikt kan worden.

De voor- en nadelen

Het grootste voordeel is de prijs, deze kan tot wel 30% goedkoper zijn dan de nieuwprijs van het toestel. Alle refurbished toestellen van Simpel en Tele2 hebben een afbetalingsbedrag onder de 250 euro. De toestellen zijn dus aan te schaffen zonder dat er een kredietcheck en BKR registratie plaatsvindt. Daarnaast zijn deze telefoons erg duurzaam, onderdelen worden hergebruikt wat weer goed is voor het milieu.

Een nadeel is dat de telefoons al eens eerder zijn gebruikt, het is dan ook Refurbished 3 sterren en 5 sterrenmogelijk dat er gebruikssporen zichtbaar zijn zoals krasjes. Tele2 hanteert een beoordelingssysteem met sterren waar de staat van het toestel aan is af te lezen. Bij 3 sterren zijn er zichtbare gebruikssporen, bij 5 sterren ziet het toestel er nog als nieuw uit. Ook zijn de nieuwste modellen niet beschikbaar als refurbished telefoon omdat hier nog niet voldoende gebruikte exemplaren van in voorraad zijn.

Goedkoopste telefoonabonnementen i.c.m. refurbished smartphones

Op het moment van schrijven bieden de providers Simpel en Tele2 telefoonabonnementen aan met refurbished telefoons. Er zijn alleen nog toestellen beschikbaar van Apple, vanwege de waardevastheid van de toestellen. In onderstaande tabellen is een prijsvergelijking gemaakt tussen een refurbished iPhone 6 16GB en een vergelijkbaar toestel, de iPhone 6 32 GB bij Tele2.

AbonnementGemiddelde prijs p/m
iPhone 6 16GB refurbished,
1GB internet / onbeperkt bellen
€ 25,40
iPhone 6 32GB nieuw,
1GB internet / onbeperkt bellen
€ 38,42
AbonnementGemiddelde prijs p/m
iPhone 6 16GB refurbished,
onbeperkt internet / bellen
€ 36,40
iPhone 6 32GB nieuw,
onbeperkt internet / bellen
€ 49,50

Zowel bij een abonnement met een grote databundel als bij een kleine data bundel is een refurbished toestel de goedkoopste optie. Wat opvalt is dat een onbeperkt telefoonabonnent i.c.m. het refurbishede toestel voordeliger is dan een vergelijkbaar nieuw toestel met een databundel van slechts 1GB.