Overheid wil 4G én 5G frequenties gaan veilen

Veiling 4- en 5G frequentiesIn het najaar van 2019 zal de eerstvolgende frequentieveiling voor het mobiele spectrum plaatsvinden. De veiling betreft de 700, 1400 en 2100 megahertz (MHz) banden. De frequentiebanden zullen worden ingezet om de capaciteit van het huidige 4G netwerk te vergroten en om de komst van 5G internet te faciliteren. 5G internet kenmerkt zich door een zeer hoge datasnelheid en zal een tal van nieuwe toepassingen mogelijk maken waaronder virtual reality streaming.

Het veilen van 4G én 5G frequenties

De veiling is in vele opzichten een belangrijk moment voor telecomproviders. Zo zullen de beschikbare frequenties voor een periode van twintig jaar (2020-2040) worden geveild aan geïnteresseerde partijen. Het is de periode waarin 5G internet haar intrede doet en het huidige 4G internet zal vervangen.

Partijen die in het bezit zijn van frequentieruimte worden netwerkbeheerders genoemd. Alle andere mobiele providers vallen onder het netwerk van één van deze netwerkbeheerders. Nederland telt momenteel 4 netwerkbeheerders: KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2. De huidige netwerkbeheerders zijn in het bezit van frequentieruimtes verkregen op de laatste frequentieveiling daterend van 14 december 2012. De veiling bracht in totaal 3,804 miljard euro op.

Wereldwijde koppositie Nederland qua beschikbaarheid en snelheid

Nederland heeft momenteel een wereldwijde koppositie als het gaat om de beschikbaarheid van draadloze verbinden zoals Wi-Fi en 4G. Zo behoort Nederland zowel op het gebied van 4G snelheid en 4G dekking tot de top 10 van de wereld. Door de volgende frequentieveiling in een vroeg stadium aan te kondigen hoopt Nederland deze koppositie te behouden.

Verschil tussen 4G en 5G internet

Verschil 4G en 5G internet

Naast de uitbreiding van het huidige 4G netwerk zullen de nieuwe frequenties ook worden ingezet voor het toekomstige 5G netwerk. 5G staat voor ‘vijfde generatie’ en is de opvolger van het huidige 4G (vierde generatie) internet. 5G laat zich kenmerken door extreem hoge datasnelheden. 5G is in veel gevallen sneller dan een vaste internetverbinding en tot 50 keer sneller dan het huidige 4G netwerk.

Ook de latency (vertraging tussen het zenden en ontvangen van data) is vele malen lager bij 5G internet. Dit maakt een variëteit aan nieuwe toepassingen mogelijk. Bijvoorbeeld het opereren van patiënten op afstand met behulp van een videoverbinding. Ook voor veel toepassingen van Virtual Reality kan 5G een uitkomst zijn. Een mogelijke toepassing is het live streamen van evenementen die te volgen zijn met je VR-bril. Het lijkt dan alsof je zelf op het evenement aanwezig bent. Ook het besturen van een drone met een VR bril zou een mogelijke toepassing van 5G kunnen zijn.

Door de hoge downloadsnelheden van 5G internet zullen providers ook nieuwe abonnementsvormen moeten invoeren. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een unlimited data abonnement zoals T-Mobile en Tele2 tegenwoordig al aanbieden voor 4G internet.