Toenemende vraag naar telefoon abonnementen met unlimited data

Toenemende vraag unlimited abonnementen

De populariteit van mobiel internet neemt al jaren toe in Nederland. Dit geldt zowel voor het aantal mensen met mobiel internet alsmede de grootte van de mobiele databundel. Dit is vooral te danken aan de komst van de onbeperkte databundels. Momenteel heeft Tele2 voor 25 euro per maand het goedkoopste telefoon abonnement met een onbeperkte databundel.

Steeds grotere databundels bij mobiele abonnementen

Een jaar geleden bedroeg de gemiddelde databundel in Nederland 1 GB. Ongeveer een jaar later is dit verdubbeld en bedraagt de gemiddelde databundel 2 GB. Ook steeg het aantal mensen met een zeer grote databundel (meer dan 10 GB) in een jaar tijd van 4% naar 10% (bron: ACM).

De groei in het aantal gebruikers met een zeer grote databundel in vooral te danken aan de komst van de onbeperkte databundels. T-Mobile introduceerde op 9 januari 2017 als eerste Nederlandse provider een unlimited abonnement met onbeperkt bellen, sms’en en internetten. Hierna volgde Tele2 en Youfone met een soortgelijk abonnement, waarbij Youfone wel striktere regels stelt aan het maximum dataverbruik.

Onbeperkt mobiel internet wordt de trend van 2018

De vraag naar grote databundels zal ook in 2018 blijven toenemen. Marktonderzoeksbureau Telecompaper stelt dat andere mobiele providers de trend van unlimited abonnementen moeten volgen om relevant te blijven.

Fair Use Policy voor unlimited abonnementen

Momenteel zijn er drie providers met een unlimited abonnement, T-Mobile, Tele2 en Youfone. Aan deze fair use policy unlimited abonnementen abonnementen is wel een zogenaamde Fair Use Policy (hierna: FUP) gekoppeld. De FUP bestaat uit een aantal regels die er voor moeten zorgen dat er geen misbruik wordt gemaakt van een unlimited abonnement.

T-Mobile en Tele2 hanteren hiervoor de volgende regels: per dag kan een consument 5GB aan data verbruiken, hierna dient elke opvolgende GB per sms te worden aangevraagd met een maximum van 50 GB per dag. Youfone hanteert de volgende regels: maandelijks mag er een maximum van 15 GB aan data worden verbruikt. Wanneer er 15 GB aan data binnen één maand is verbruikt wordt de snelheid verlaagd naar 64 Kbps tot het moment dat de nieuwe maand in gaat.

Goedkoopste telefoon abonnementen met onbeperkt internet

Ook de looptijd van de unlimited abonnementen is verschillend, bij Tele2 en Youfone kan er worden gekozen voor een unlimited abonnement met een looptijd van twee jaar of een maandelijks opzegbare variant. Bij Tele2 kost de maandelijks opzegbare variant 1 euro extra per maand, bij Youfone is dit 1,50 euro extra per maand. Het unlimited abonnement van T-Mobile kan worden afgesloten met een looptijd van één jaar en twee jaar, waarbij de éénjarige variant 2 euro meer kost dan de tweejarige variant. In onderstaand overzicht worden de drie unlimited abonnement met elkaar vergeleken op basis van een tweejarig abonnement.

ProviderAbonnementSnelheidPrijs per maand

unlimited 2 jaar225 Mbit/s€ 25,-

unlimited 2 jaareerste 15 GB 256 Mbit/s daarna 64 Kb/s€ 26,-

unlimited 2 jaar300 Mbit/s€ 35,-

Tele2 heeft momenteel het goedkoopste unlimited abonnement met een maandprijs van 25 euro. T-Mobile heeft het snelste unlimited abonnement met een downloadsnelheid van 300 Mbit/s. Het abonnement van Youfone hanteert een te strikte FUP om echt te kunnen spreken van een unlimited abonnement.