T-Mobile is de grote winnaar van netwerktest van OpenSignal

T-Mobile is de grote winnaar van netwerktest van OpenSignalAlle geteste Nederlandse hoofdproviders (KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile) behoren tot de absolute wereldtop. Dat is wat OpenSignal concludeert in haar rapport “State of Mobile Networks: Netherlands”. T-Mobile scoort het beste en won in twee testcategorieën, daarnaast eindige de provider op gelijke hoogte in drie van de zes testcategorieën.

Netwerk van T-Mobile steekt er met kop en schouders bovenuit

De test werd uitgevoerd in de volgende zes categorieën: downloadsnelheid 4G, downloadsnelheid 3G, gezamenlijke downloadsnelheid, wachttijd 4G, wachttijd 3G en 4G bereik. In onderstaand overzicht zijn de winnaars per categorie gerangschikt.

Testresultaten OpenSignal

Hoewel er in de meeste categorieën sprake is van een gelijkspel wist T-Mobile te winnen in twee categorieën en eindige de provider in drie gevallen op een gedeelde eerste plaats. T-Mobile behaalde gedurende de test een gemiddelde 4G downloadsnelheid van 46.4 Mbit/s. Dit is gemiddeld 20% sneller dan de nummers twee en drie: KPN 38.62 Mbit/s en Tele2 36,42 Mbit/s.

Naast de hoogste 4G downloadsnelheid heeft de provider ook de kortste wachttijd op een 4G verbinding. De wachttijd (ook wel: latency genoemd) is de tijd in milliseconden tussen het opvragen van een webpagina en het verwerken van de aanvraag. Een lagere wachttijd resulteert in een snelle internetbeleving. In alle overige categorieën behalve 3G wachttijd wist de provider op gelijke voet te eindigen met de concurrentie

Tele2 en Vodafone gaan gelijk op

Terwijl T-Mobile als winnaar uit de bus komt zijn Tele2 en Vodafone verwikkeld in een echte strijd om de tweede plek. Tele2 doet het beter op het gebied van algemene downloadsnelheid en 3G wachttijd, maar behaalt een gelijke score als het gaat om 4G dekking en de downloadsnelheid van 3G internet.

Hoewel Tele2 gebruikmaakt van het netwerk van T-Mobile voor 3G verbindingen wordt het resultaat wel toebedeeld aan Tele2. OpenSignal laat in een reactie weten dat de test wordt uitgevoerd vanuit het perspectief van de consument. De consument ziet een 3G verbinding met de naam Tele2, dit staat los van het netwerk waar de consument daadwerkelijk mee verbonden is.

KPN heeft een inhaalslag te maken

KPN is de enige provider die in geen enkele categorie een overwinning of gelijkspel wist te behalen. Dit is enigszins verrassend aangezien KPN de eerste provider in Nederland was met een landelijk dekkend 4G netwerk. Het netwerk van KPN is echter, in vergelijking met de rest van de wereld zeer goed

De gebruikte testmethode

OpenSignal verzameld data aan de hand van een app die beschikbaar is voor elke consument. Op deze manier probeert OpenSignal een accuraat beeld te schetsten op basis echt verbruik. Een andere veelgebruikte manier van testen is het rondrijden in een auto en op vaste locaties in het land een test uit te voeren op elk netwerk. OpenSignal gebruikte voor de test ruim 152 miljoen datapunten van 19,5 duizend vrijwilligers.