Kiezen tussen abonnement met telefoon of los toestel

Kiezen tussen abonnement met telefoon of los toestelWanneer je een nieuwe telefoon gaat nemen kom je voor een keuze te staan. Je kiest tussen een abonnement inclusief telefoon of een sim only abonnement met daarnaast een losse telefoon. De meeste Nederlanders kiezen voor een mobiel abonnement met een telefoon daarbij inbegrepen.

De keuze tussen abonnement en los toestel

Bij een abonnement met telefoon betaal je elke maand de bundelkosten plus een afbetaling voor de telefoon. Bij Sim only betaal je alleen de bundelkosten. Als je nog tevreden bent met je telefoon, kan je aan het eind van je contract alleen een sim only abonnement afsluiten. Vervolgens kun je later een los toestel kopen. Daarvoor zijn er bijvoorbeeld maandelijks opzegbare sim only abonnementen zodat je later nog een abonnement/toestel kan kiezen.

In het geval dat je contract afloopt en je wilt ook gelijk een nieuw toestel dan moet je een keuze maken: Abonnement met telefoon of sim only plus een los toestel kopen. Over het algemeen denken consumenten dat een sim only abonnement plus een los toestel voordeliger is. Klopt deze algemene kennis tegenwoordig nog wel? Dat gaan we in dit artikel testen.

Een vergelijking met de Samsung Galaxy S8

In dit voorbeeld vergelijken we een Samsung Galaxy S8 met en zonder abonnement om te zien welke optie voordeliger is. We nemen een abonnement van 24 maanden en gaan hierbij uit van het gemiddelde verbruik van Nederland. Een gemiddeld internetbundel voor mobiele data ligt tussen de 1 en 2 GB en maakt gebruik van 4G. Daarnaast wordt er steeds minder gebeld. In dit voorbeeld wordt een bundel gebruikt van minimaal 2 GB aan data en weinig (100) belminuten. Op basis van deze eisen zijn de mogelijke abonnementen met elkaar vergeleken. Na de vergelijking zijn de twee goedkoopste abonnementen weergeven in de tabel.

Abonnement met telefoonSim only met los toestel
Het goedkoopste bij

Databundel
Belminuten
Een bundel van 2000
4G MBs, minuten of smsjes*
2,5 GB 4G
125 minuten
Kosten van bundel€ 10 p.m x 24 maanden = € 240,-€ 10,50 p.m. x 23 maanden** = € 241,50
+ € 9,95 aansluitkosten = € 251,45
Kosten van telefoon€ 24 p.m. x 24 maanden = € 576,-Eenmalig € 599,- bij mobiel.nl
Totaalprijs abonnement€ 816,-€ 850,45

*Bij Hollandsnieuwe heb je een totaalbundel naar eigen inzicht waar 1 gelijk staat aan 1 MB, 1 belminuut of 1 sms. Een maand kan bijvoorbeeld bestaan uit: 1900 MB, 90 belminuten en 10 smsjes.

**Eerste maand is € 0,-

Amper verschil in totale kosten

Uit deze vergelijking concluderen we dat een abonnement met telefoon in dit geval voordeliger is. Dit betekent niet dat een abonnement met telefoon altijd voordeliger is. Bijvoorbeeld zonder een voorkeur naar 3G of 4G zouden de totaalprijzen ontzettend dicht bij elkaar liggen. Over het algemeen is bij een abonnement met telefoon het toestel goedkoper dan de marktprijs. Bij een sim only abonnement zijn dan weer de maandelijkse kosten goedkoper per maand. Daardoor kunnen verschillen tussen de totaalprijzen soms weinig uitmaken. Het uiteindelijke bedrag hangt af van verschillende variabelen:

  • Het gewenste toestel
  • De prijs van het toestel
    Recente modellen worden verkocht voor de hoogste marktprijs maar zullen meestal in waarde dalen na een paar maanden.
  • Gewenst hoeveelheid data
  • Voorkeur naar 3G of 4G
  • Gewenst hoeveelheid belminuten
  • Beschikbare abonnementen op basis van jouw gewenste bundel

Bereken zelf wat het goedkoopste telefoonabonnement voor jou is. Bekijk voor de aanschaf van een los toestel bij online retailers zoals mobiel.nl

De uiteindelijke keuze

Het ligt aan de situatie of de prijs doorslaggevend is of niet. Het kiezen tussen een abonnement met telefoon of sim only met losse telefoon hangt ook af van je voorkeur. Het nadeel van sim only met een los toestel is dat de kosten van het toestel in een keer betaald moet worden. De vraag is of je dat geld in keer kan missen. Het nadeel van een abonnement met telefoon is dat het in meeste gevallen als lening wordt beschouwd. Mocht je een lening voor iets anders willen, dan heeft de lening voor je telefoon invloed op de hoogte van het maximale bedrag wat je dan kan lenen.