IP certificering: de stof- en waterdichtheid van telefoons

Stof en waterdichtheid smartphonesWaterschade is een van de meest voorkomende vormen van schade aan smartphones. Steeds meer telefoonfabrikanten kiezen er dan ook voor om waterdichte smartphones uit te brengen. Zo ook de nieuwste telefoons van Samsung en Apple, deze hebben respectievelijk een IP68 (Galaxy S8) en IP67 (iPhone 7) certificaat, maar wat houdt dit precies in?

IP certificeringen uitgelegd

ip-certificering-smartphones
IP staat voor International Protection Rating, de cijfers achter “IP” geven aan in welke mate het apparaat beschermd is tegen water en stof. Het eerste getal geeft de stofdichtheid aan en loopt van 0 t/m 6 waarbij 6 volledig stofdicht is. Het tweede getal geeft de waterbestendigheid aan en loopt van 0 t/m 8 waarbij 8 volledig waterdicht is. In onderstaande tabellen is een volledig overzicht opgenomen van de verschillende IP classificaties.

Eerste IP getalBescherming tegen
0Geen bescherming tegen binnendringende voorwerpen
1Voorwerpen groter dan 50mm
2Voorwerpen groter dan 12,5mm
3Voorwerpen groter dan 2,5mm
4Voorwerpen groter dan 1mm
5Gedeeltelijke bescherming tegen stof < 1mm
6Volledige bescherming tegen stof
Tweede IP getalBescherming tegen
0Geen bescherming tegen water
1Druppeldicht, zeer lichte hoeveelheid regen (miezerbui)
2Druppeldicht, lichte regen
3Spatwaterdicht, 5 min in een normale regenbui
4Plenswaterdicht, regen & vallend glas water
5Sproeiwaterdicht, licht stromende kraan
6Waterbestendig, stormbuien, stromende kraan
7Dompeldicht, lichte onderdompeling in water
8Waterdicht, beschermd tegen onderdompeling in water

De mate van water en stofdichtheid bij smartphones

Met behulp van bovenstaande tabel kan de beschermingsraad van de twee telefoons uit het voorbeeld worden vergeleken. De Apple iPhone 7 heeft een IP67 certificering en is dus volledig beschermd tegen stof en beschermd tegen lichte onderdompeling in water. De Samsung Galaxy S8 heeft een IP68 certificering en is dus eveneens velledig beschermd tegen stof en is daarnaast ook beschermd tegen het onderdompelen in water.

Metingen en waterschade

IP certificeringen worden bepaald door onafhankelijk testcentra en dus niet door de fabrikanten zelf. Deze centra testen enkel met schoon leidingwater, de telefoons zijn dus niet getest op waterdichtheid in zwembaden of in vervuild water. De tests worden uitgevoerd bij tempraturen tussen de 15 en 35 graden. Bekijk de top 3 waterdichte telefoons van het moment.

Waterschade wordt niet gedekt door de fabrieksgarantie, zelfs niet als het toestel een IP 68 classificering heeft. Wel blijkt er uit gebruikerservaring dat wanneer een toestel een bepaalde classificering heeft behaald dat deze ook volgens de richtlijnen van de classificatie te gebruiken is.