Bellen uit je bundel in de EU

Bellen in Europa uit je bundelOver een week is het zover, op 15 juni 2017 worden de roamingskosten voor Europeanen afgeschaft in Europa. Je kan dan als Nederlander binnen Europa gebruik maken van je databundel die je bij een Nederlandse provider hebt afgesloten.

Geschiedenis roaming

Nu de roamingskosten in Europa worden afgeschaft zal je niet meer internet op je mobiel hoeven uit te zetten. Voordat dit akkoord gesloten was tussen de providers en de Europese Unie kwam het nog wel eens voor dat iemand vergeten was roaming uit te zetten. Voor de providers was dit makkelijk geld verdienen, soms moest men tot 5 euro per MB betalen. Een provider in het buitenland rekende bijvoorbeeld 5 euro per MB, de rekening hiervan stuurde de provider door naar je eigen provider en die bracht het weer inrekening bij de klant.

Roam Like At Home

Onder de naam ‘Roam Like At Home’ zijn een aantal voorwaarden vastgelegd. Je mag gebruikmaken van je bel en SMS bundel binnen de EU-Zone. Daarnaast mag je ook gebruikmaken van je databundel in het buitenland. Hier zitten echter voorwaarden aan met wat je mag verbruiken in het buitenland. Hoeveel de provider je minstens moet geven voor het roamen binnen de EU kan je berekenen. Gebruik de kleinste waarde van deze voorwaarden:

  • Je binnenlandse databundel
  • 2 x (prijs van abonnement exclusief BTW) / 7,70 (huidig maximaal tarief per GB)

Stel je hebt een abonnement bij Tele2 waarbij je Onbeperkt bellen/SMS en 10 GB aan data krijgt voor 21 euro per maand. Dan zijn de voorwaarden alsvolgt:

  • Je binnenlandse databundel = 10 GB
  • 2 x (21/1.21) / 7,7 = 4,51 GB

Je mag in dit geval minimaal 4,51 GB roamen in de EU. Door deze voorwaarden kan het zijn dat er veel verschil zit tussen twee providers. Een vergelijkbaar abonnement bij T-Mobile met onbeperkt bellen/sms en 10 GB voor 25 euro per maand geldt het volgende:

  • Je binnenlandse databundel = 10 GB
  • 2 x (25/1.21) / 7,7 = 5,37 GB

Bij T-Mobile kan je bijna minimaal 1 GB meer roamen. Als je vaak in het buitenland bent kan het dus voordeliger zijn om 4 euro per maand extra te betalen voor bijna 1 GB extra aan data in de EU. De providers mogen maximaal 7,70 euro per GB in rekening brengen in 2017. T-Mobile kan voor een grootverbruiker die vaak reist in dit geval goedkoper zijn dan Tele2.

Wat mag jij verbruiken?

Omdat het berekenen van bundel in de EU lastig kan zijn hebben wij een tool gemaakt waarmee je kan zien wat je minimaal mag verbruiken aan data binnen de EU.
Een provider kan er ook voor kiezen dat je meer mag verbruiken, dit is echter alleen provider specifiek.

Kosten abonnement:

Aantal GB dat je mag roamen: